Den industrihistoriska samlingen i Klaverens Hus är den mest omfattande i sin art i Sverige. Den består av verktyg, maskiner, materiel, mallar, ritningar, fotografier, intervjuer med fabrikörer, arbetare, representanter för försäljningsorganisationer m.m. och övrig dokumentation från våra piano- och orgelfabriker.
Mycket försvann i samband med konkurser, flyttningar och företagsombildningar, en del även genom försäljning utomlands. Förmannen, pianoteknikern, stämmaren, intonatören m.m. Nils Degertorp (1928-1994), som förestod Malmsjö i Arvika under de sista åren före nedläggningen 1977, har lämnat en tänkvärd skildring av hur det gick till: ”När vi la ner tillverkningen i Klässbol så skulle allting på tippen. Allting skulle bort. Jahn-piano var i och för sig där och köpte en del halvfabrikat men eljest gick det mesta på tippen. Alla handgjorda järnramsmallar i trä, mallar för borrning och limning, alla fina modeller som kostade tusentals kronor att göra, alla pärmar med bilder från gamla tider och med material från alla musikaffärer vi hade runt om i Sverige, allt hävdes bort. Jag for på tippen efteråt och lyckades rädda några pärmar men det var allt. Eljest skeppades generationer av hopsamlad kunskap iväg. Fruktansvärt!” (ur intervju gjord sommaren 1991 av Hans Näslund).
Det vi har kvar är spillror från en rik värld. Därför är det viktigt att bevara allt som ännu kan finnas kvar om det så ”bara” är en arbetsväska med några verktyg efter en yrkesman eller ett par fotografier från någon av fabrikerna. Det är i sista minuten att hitta de yrkesmän och traditionsbärare från fabrikerna som ännu är i livet och fånga upp den kunskap om liv och arbete i dessa som de har.
Av mindre samlingar industriminnen i Klaverens Hus märks dels familjen J.P. Nyströms deposition bl.a. klippböcker 1924-1939 och arbetsbilder från fabriken, dels gåvor från förman Yngve Norrby, Gunnarskog, bl.a. en modell jämte ritningar till piano och ett större flygfoto över Östlind & Almquists fabrikskomplex i Arvika. Våra sju större samlingar presenteras var och en för sig:
AB Förenade Piano- och Orgelfabrikers samling, Arvika
Anton Almquists samling, Arvika
Baumgardts pianofabrik, Linköping
Herrljunga piano- och orgelhistoriska samling